Skip to content

Curacao praktische informatie

Op vakantie naar Curacao? Je gaat 100% zeker een heerlijke tijd tegemoet!
Curacao is het grootste eiland van de benedenwindse eilanden. Er is dan ook heel veel te doen voor jong en oud, voor de actieveling en de rustzoeker. Een goede voorbereiding op je vakantie naar Curacao is het halve werk. We hebben alle praktische informatie over Curacao voor je op een rij gezet.

Het eiland Curacao

Curaçao is het grootste eiland van de 3 benedenwindse eilanden, gelegen in de Caribische zee, met een oppervlakte van 444 km2 (65 km lang en 15 kilometer op z’n breedst). Daarnaast bestaat ook nog het onbewoonde eiland ‘Klein Curacao’. Het eiland is nog geen 2 vierkante kilometer groot en een veel bezochte plek door de toerist. Curaçao is een land binnen het koninkrijk der Nederlanden, en was tot Oktober 2010 onderdeel van de Nederlandse Antillen. Nu is het een autonoom land binnen het koninkrijk der Nederlanden.Curacao heeft op dit moment zo’n 158.00 inwoners van meer dan 100 diverse nationaliteiten.

De Hoofdstad van Curacao: Willemstad

De hoofdstad van Curacao is Willemstad. Willemstad staat op de wereld erfgoedlijst en is daarmee een lust voor het oog voor elke toerist. Willemstad is verdeeld in 2 wijken. Punda en Otrabanda (andere kant). Lopend kun je beide wijken bereiken middels de beroemde Pontjesbrug. Met de auto rijd je over de inmens hoge Julianabrug.

Willemstad Curacao

De Vlag van Curacao

De vlag van Curacao stelt de blauwe hemel en zee voor die worden gescheiden door de gele streep: de zon. De grote ster staat voor Curacao en de kleine ster voor en het onbewoonde eiland “Klein Curacao”. Elk jaar, op 2 juli, wordt de dag van de vlag gevierd (dia di bandera).

Tijdsverschil

Curacao bevindt zich in de UTC zone ‘Atlantic Standard time -0400. In de Nederlandse zomertijd is het in Curacao zes uur vroeger. In de wintertijd is het vijf uur vroeger. Curaçao kent geen zomer- en wintertijd.

De taal van Curacao

Curacao heeft twee officiele talen. Het Nederlands en het Papiaments. Ook Engels en Spaans zijn veel gesproken talen op het eiland. Het wordt altijd erg gewaardeerd door de lokale bevolking als men ziet dat je je best doet om de taal van curacao te spreken. Hieronder dan ook een aantal veelgebruikte woordjes in het Papiaments.

Een aantal woordjes in het Papiaments:

Welkom –  Bon bini
Goedemorgen – Bon dia
Goedemiddag – Bon tardi
Goedenavond/nacht – Bon nochi
Hoe gaat het? – Con ta bai?
Goed, dank je – Bon, danki
Met mij gaat het goed – Mi ta bon
Heel goed – Hopi bon
Alstublieft –  Por favor
Heel erg bedankt – Masha danki
Graag gedaan – Di nada
Tot straks – Te aworo
Dag, tot ziens – Ayó
Fijne dag gewenst – Pasa un bon dia
Ja – Si
Nee – No
Hoe laat is het? – Kwan tor tin?
Hoeveel? – Kwanto
Waar – Unda?
Wanneer– Ki ora?
Wat – Kiko?

En natuurlijk het veelgebruikte woord DUSHI. Dushi wordt op heel veel diverse manieren gebruikt binnen de taal van Curacao. Je zal dit dan ook veel horen tijdens je vakantie op Curacao.
Wanneer je het eten lekker vindt, wanneer je iemand een ‘schatje’ vindt, wanneer je iemand lief vindt, wanneer je iemand sexy vindt en wanneer je iets mooi vindt.

Onze Dushi vakantiewoningen bekijken? Bekijk het aanbod van meer dan 200 vakantiehuizen op Curacao.

Het klimaat van Curacao

Het klimaat van Curaçao is Semi-Aride ofwel een droog klimaat met zeer weinig neerslag. Het kent een regen seizoen wat in dit geval wil zeggen dat er eens een bui kan vallen, in de maanden Oktober tm December. Die buien vallen dan meestal ‘s nachts en zijn eigenlijk heerlijk verfrissend. De buien die er vallen zijn vaak heftig en duren niet lang. In deze perioden zijn er vaak ook meer muggen. Wat goed helpt is Deet. Deet is in elke supermarkt op Curacao te verkrijgen. Tip; mocht het in het oosten regenen dan kan het heel goed zijn dat in het westen het zonnetje schijnt, de regenbuien zijn zeer plaatselijk dus no worries. Verplaats jezelf gewoon naar de zon. Let wel op want bij regen zijn de wegen hier glad, je kan het vergelijken met ijzel in Nederland. Benieuwd naar de weersverwachtingen de komende dagen, bekijk het weer op de website van weerplaza.

Droge perioden met een lekker windje

De maanden februari tot en met juni zijn droog te noemen en valt er nauwelijk regen.
De passaatwinden brengen overdag heerlijke verkoeling en zorgen ‘s nachts voor warmte; ook ‘s nachts blijft de temperatuur schommelen rond de 25 °C. De gemiddelde dag temperatuur is 31 °C en is nagenoeg elke maand van het jaar gelijk. Doordat vooraf aan deze periode vele regen is gevallen is in deze periode het eiland ook erg mooi groen.

Zijn er orkanen op Curacao?

De benedenwindse eilanden, waaronder Curacao, hebben geen last van orkanen. De bovenwindse eilanden zoals Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba hebben dat wel. Het orkaanseizoen begint in augustus en eindigt in oktober. De wind trekt dan weg van de benedenwindse eilanden, dit maakt dat deze periode de warmste periode van het jaar is op Curacao.

Bekijk alle vakantiehuizenvilla’s en appartementen op Curacao en ga genieten van een heerlijke zonvakantie in de Caribbean!

Valuta en betaalmethodes

Op het eiland Curaçao betaalt men met de Antilliaanse gulden, ook wel Nafl: Nederlands-Antilliaanse florijn genoemd.
De Antilliaanse gulden is gekoppeld aan de dollarkoers.
Naast de Nafl. is ook de Amerikaanse dollar een wettig betaalmiddel op Curaçao. Je kunt dollars en guldens pinnen. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een creditcard of Mastercard. Euro’s worden wel geaccepteerd maar je krijgt dan vaak een ongunstige wisselkoers. Het beste kun je dus gewoon guldens of dollars als betaalmiddel gebruiken.

Wisselkoers

Voor het gemak wordt de antillaanse gulden vaak door de helft gedaan ten opzichte van de euro. Dus 1 euro is 2 ANG. Benieuwd naar de exacte wisselkoers van vandaag? Bekijk de huidige wisselkoers.

Kan ik mijn bankpas gebruiken op Curacao?

Je kan overal je bankpas gebruiken. Zorg wel dat je je bankpas vooaf insteld op werelddekking zodat je op Curacao kunt pinnen. Geen zorgen wanneer je het toch bent vergeten. Je kan het ook makkelijk, online, bij je betreffende bank wijzigen.

Pin automaten / ATM’s

Op Curacao zijn er voldoende pinautomaten te vinden. Je kunt ze herkennen aan ATM’s.
Op Curacao heb je bij het pinnen in de winkels de keuze uit checkings or savings. Kies voor checkings, dit is je lopende rekening.
Houdt er wel rekening mee dat er voor elke transactie kosten in rekening worden gebracht.

Belangrijke telefoonnummers

Hieronder en overzicht van de belangrijkste telefoonnummers:

  • Polite en Brandweer: 911
    Politur (toeristenopolitie): 005999-7350044
  • Ambulance: 912
  • Ziekenhuis St. Elisabeth (SEHOS): 910
    J.H.J. Hamelbergweg. Algemeen telefoonnummer: 005999-4624900
  • Kustwacht: 913
  • Bij een aanrijding met je huurauto bel je de roadservice: 199
  • Bij pecht onderweg bel je de Wegenwacht: 9247
  • Bij een wielklem bel je: 005999 – 4612956

 

Lees ook onze tips met betrekking tot het autorijden op Curacao.

Praktische informatie Curacao, nog een paar weetjes:

  • Het drinkwater op Curacao is van zeer goede kwaliteit. Je kan het water dus gewoon uit de kraan drinken.
  • De elektriciteit op Curacao is 110-130 volt. Er zijn steeds meer woningen met ook 220 stopcontacten maar neem altijd reisstekkers mee op reis.
  • Als je naar Curacao komt heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is.
  • Als je naar Curacao komt heb je geen inentingen nodig.
  • Het internet is goed geregeld op Curacao. Bij restaurants en bars gewoon even om de WiFi code vragen, dan heb je vrijwel overal internet.

Mis je nog praktische informatie over Curacao? Heb je nog vragen?
Neem gerust contact met ons, we helpen je graag.

Contact informatie Holiday Rentals Curacao