Skip to content

Musea op Curacao

Curacao is meer dan alleen zon, zee en strand. Er is ook een hoop cultuur. De musea op Curacao zijn net zo veelzijdig als het eiland zelf. Het museumaanbod is niet alleen divers, maar ook erg uitgebreid. Curacao kent een lange en rijke geschiedenis waarvan verschillende aspecten worden uitgelicht in verscheidene musea. Een museumbezoek is een leuke manier om meer te leren over de geschiedenis van Curacao, wat voor kunst er gemaakt wordt of hoe het er vroeger op zee aan toeging.

Curacao Museum

Gelegen in het westelijk deel van Otrobanda, treft je het Curaçao Museum aan in een gebouw in koloniale stijl. In dit omvangrijke museum wordt de aardrijkskundige geschiedenis van Curaçao uitgebeeld en zijn er gebruiksvoorwerpen van de indianen uit de tijd vóór Columbus te zien. Ook beroepen die de Afro-Curaçaoënaren uitoefenden na de afschaffing van de slavernij, hun geloof en levenswijze, een traditionele plantage-keuken, antiek mahoniehouten meubilair (18e en 19e eeuw) en schilderijen van plaatselijke en internationale kunstenaars kun je er bezichtigen.

Kura Hulanda

Het Museum Kura Hulanda ligt bij het centrum van Willemstad aan de haven. Dit museum laat op indrukwekkende wijze de Trans-Atlantische Slaven Handel in zijn totaliteit zien. Vanaf het gevangen nemen van de slaven in Afrika, via de verscheping tot de hervestiging in de Nieuwe Wereld. Het museum Kura Hulanda laat zien hoe de Afrikaan samen met zijn culturele erfenis tot op de huidige dag Curaçao en de maatschappijen van het Caribisch gebied hebben beïnvloed.

Maritiem museum

Het museum is gevestigd in een herenhuis, gebouwd in 1729 bij de Waaigat-inham even boven de drijvende markt. De tentoonstellingen omvatten antieke miniaturen, 17e-eeuwse scheepsmodellen en kaarten. Curaçao dankt zijn bestaan aan de zee. De strategische ligging en de natuurlijke haven lieten het eiland uitgroeien tot een belangrijk zeevaart- en handelscentrum.

Tula museum

Een van de belangrijkste verhalen in de geschiedenis van Curaçao begon op een van de meest pittoreske plekken op het eiland. Op de top van een heuvel in de buurt van Playa Kenepa. Een slaaf genaamd Tula zette een moedige opstand uit tegen zijn Nederlandse meesters hier op de indrukwekkende plantage in Landhuis Kenepa. De tentoonstelling is verdeeld over twee verdiepingen en probeert te laten zien hoe mensen leefden en werkten in deze ondenkbare tijden.

Het Octagon

Het was in “het Octagon” dat de Venezolaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar enige maanden doorbracht. Dit om ideeën en kracht op te doen om zijn troepen opnieuw bij een te brengen teneinde het Spaanse koloniale bewind in Zuid Amerika voor goed ten val te doen brengen. Het “Octagon” is ingericht als een klein museum ter herinnering aan de connectie tussen Curaçao en Simón Bolívar. De romantische setting maakt het “Octagon” tot een prachtige locatie voor het houden van elegante huwelijks recepties en speciale bijeenkomsten.

Savonet museum

Het Savonet Museum is het nieuwste museum van Curaçao! Dit museum heeft een uniek concept en is gelegen midden in het Christoffelpark, het grootste natuurreservaat op het eiland. Gevestigd in het voormalige plantagehuis van de Savonet Plantage. Het geeft bezoekers een kijkje in het leven van de vroegere bewoners van het gebied met veel achtergrondinformatie. Vanaf de eerste Arowak Indianen die bijna 4000 jaar geleden naar het eiland kwamen tot de huidige moderne tijd.

Na een dagje cultuur snuiven lekker relaxen in je eigen vakantiewoning? Bekijk het aanbod van meer dan 200 vakantiehuizen op Curacao.