Skip to content

Landhuizen Curacao

Curacao heeft erg veel landhuizen, deze behoorden vroeger tot de plantages. Sommige landhuizen hebben nog een functie in de vorm van een restaurant, kantoor  of musea maar er zijn ook een heel aantal verdwenen.

De geschiedenis

De landhuizen, ook wel plantagehuizen genoemd werden gebouwd in de 18e en 19e eeuw. De eigenaren bouwden de landhuizen zo dat ze zicht hadden op hun plantage. Rondom de plantage werden de slavenhuizen en opslagruimtes gebouwd. Iedere plantage had een andere functie. Daar waar slechts een enkeling groente en fruit verbouwde, hielden anderen zich bijvoorbeeld bezig met het produceren van suikerriet. Zoutwinning bleek echter de meest winstgevende activiteit. De Landbouw bleek niet een heel groot succes op Curacao en met de komst van de Shell raffinaderij verliet men de plantage huizen om in de industrie te gaan werken.

Via de site landhuizen van curacao vind je een totaal overzicht met alle landhuizen en de ligging ervan. Hieronder hebben wij een aantal  mooie landhuizen voor jou geselecteerd welke zeker een bezoekje waard zijn.

Landhuis Chobolobo

Naast dat Landhuis Chobolobo een prachtige arhitectuur heeft is sinds 1946 landhuis Chobolobo ook een destilleerderij, die het fameuze Blue Curaçao produceert. Tijdens de tours van de destilleerderij krijg je een goede impressie van zowel het interieur als het exterieur van het landhuis. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Beekijk hier de diverse tours van Chobolobo.

Landhuis Dokterstuin

Dit landhuis, gerestaureerd in 1996, ligt bijna tegenover Landhuis Ascension op de weg naar Westpunt. Plantage Dokterstuin was al in gebruik in de 17e eeuw. Het landhuis dateert waarschijnlijk van de 18e eeuw. In de tweede helft van de 19e eeuw was het in bezit van de overheid, die kleine delen van het land in pacht gaf aan voormalige slaven. Op deze wijze hoopte de overheid de landbouw te stimuleren. Nu is er een creools restaurant genaamd: Komedor Krioyo. De openingstijden Restaurant Komedor Krioyo zijn  van dinsdag tot vrijdag van 9:00 tot 16:00 uur geopend. Op zaterdags en zondags van 9:00 tot 17:00 uur.

Landhuis Brakkeput Mei-Mei

Oorspronkelijk was er één plantage, genaamd Brakkeput. De naam is afkomstig van de put met brak water die zich op de plantage bevond. Mei Mei  betekent ‘midden’. Op het voorterras van het landhuis bevindt zich nu een restaurant.  Naast een a la carte menu zijn er ook thema avonden zoals op maandag de salsa avond, en elke donderdag lobster night. In de achtertuin is er nog een leuke speeltuin en mini midgetgolfbaan. Het retaurant is dagelijks geopend van 18:00 tot 23:00. De speeltuin en de mini mifdgetgolfbaan zijn van woensdag tot zondag geopend van 16:00 tot 22:00 uur.

Landhuis Ascencion

Landhuis Ascencion bevindt zich in het westen van Curacao. Het landhuis is op een prachtige manier gerestaureerd en bovendien gemeubileerd met de oorspronkelijke meubelen. Iedere eerste zondag van de maand van 10:00-14:00 uur is er op Landhuis Ascencion een Open Huis.
Om 10:00 uur wordt er begonnen met een oecumenische kerkdienst in de kapel, voorgegaan door de dominee of aalmoezenier van Marine basis Parera. Om 11:00 uur start er een rondleiding door het landhuis onder begeleiding van een gids.
Er is een gezellige markt waar lokale kunstenaars en hobbyisten zelf gemaakte kunstwerken en souvenirs tentoonstellen en te koop aan bieden. Ook kunt u onder het genot van een lekker hapje en een koel drankje genieten van een live optreden van een lokale muziekband. Op donderdags is het landhuis ook geopend vanaf 9:00 uur en kun je deelnemen aan een rondleiding.

Landhuis Jan Jok

Een van de oudste landhuizen van Curaçao is Jan Kok. Het landhuis werd in 1840 gebouwd om het exemplaar dat in het begin van de 18e eeuw wat gebouwd te vervangen. Het centrale deel heeft een zadeldak en er zijn verschillende aanpalende gebouwen. De oude slavenklok hangt nog altijd aan het zuidelijk terras. Het landhuis is vernoemd naar de 18e-eeuwse slavenmeester Jan Kok, die bekend stond om zijn wreedheid. Veel mensen geloven nog altijd dat zijn kwade geest het huis bezoekt. Vanaf het terras kunt u uitkijken over de zoutpannen van de St. Marie-baai, waar tegenwoordige flamingokolonies het landschap kleuren. De bekende lokale kunstaneres, Nena Sanchez, haar galerie bevindt zich in het landhuis Jan Kok. Hier kun je haar kleurrijke kunstwerken bekijken of een kunstwerk aankopen. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag 10:00 – 17:00 uur.

Landhuis Groot Santha Martha

Het Landhuis op plantage Groot Santa Martha is een van de weinige landhuizen die in een U-vorm is gebouwd. Door het typische zadeldak is af te leiden dat het landhuis in de 17e eeuw is gebouwd.  Aan de bovenkant van de ingangspoort is nog altijd het beeld van de Heilige Santa Martha te zien. Met subsidie van de Reda Sosial is het landhuis in 2001 compleet gerestaureerd, waarbij de autenciteit behouden is. Het landhuis pronkt als een waar monument op het landgoed . Momenteel is plantage Santa Martha overheids-eigendom, waar de Fundashon Tayer Soshal, een beschutte werkomgeving biedt aan minder valide burgers. Verstandelijk en lichamelijk gehandicapten maken hier ambachtswerk, dat in het landhuis en in andere winkels op het eiland wordt verkocht. De ateliers zijn te bezichtigen. Er wordt op verzoek een rondleiding om het gebied om het landhuis heen gegeven. Het landhuis is van maandag tot vrijdag geopend van 7:30 tot 1600 uur.

Na een actieve dag relaxen in je eigen vakantiewoning? Bekijk het aanbod van meer dan 200 vakantiehuizen op Curacao.